Župna crkva Sv. Josipa Drvar

Na mjestu gdje se spaja kultura i tradicija ... smjelost i ambicija ... želja i mir u duši.. na mjestu gdje Drvar ponovo vraća svoj sjaj...

Pod okriljem novih ideja i želja, na prostorima Drvara, započinje se izgradnja Župne crkve Sv. Josipa. Historijski gledano, prvo sjedište ove župe bilo je u Bosanskom Petrovcu, a utemeljena je 1906.g. odvajanjem od Krnjeuše. Sjedište župe je 1925.g. preneseno na planinski prijevoj Oštrelj koji je zemljopisno središte župe. Tridesetih godina prošlog stoljeća, podignut je župni stan u Drvaru pa je tamo sa Oštrelja preneseno i sjedište župe koja je i zadržala svoje prvobitno ime. Danas, nakon gotovo potpunog uništenja , javlja se potreba i želja da se ovaj prostor upotpuni sa objektom od velikog značaja.

Upravo na taj način započinje se dugogodišnja borba za prostorom koji će moći nositi naziv "sakralni" u punom smislu te riječi. U skorije vrijeme, započinje se dogradnja i nadogradnja postojećeg objekta, te njegova prenamjena u sakralni objekat. Veoma brzo, usred nepredviđenih okolnosti, događa se obustava izgradnje, gdje u prvi plan dolazi arhitektura, funkcija i forma. Na taj način, dolazimo do projekta rekonstrukcije tadašnjeg stanja i ovom prostoru nudimo upravo ovo, prikazano rješenje.

Župna crkva Sv. Josipa je zasigurno bila jedan od najvećih izazova u projektiranju sakralne arhitekture. Zatečeno stanje je odmah u startu rezultirano pojedinim stvarima koje su morale ostati takve kakve jesu, a sve dalje je bila samo nadogradnja i podizanje na jedan novi nivo. Na taj način se formira sama ideja vodilja koja nalaže da se prati ono što je zatečeno tako da mu se da dodatni akcent, a sve ono što je vidljivo izvana, da se kroz pojedine elemente pronađe i u unutrašnjosti. Upravo to predstavljaju naglašene vertikale koje u pozadini kriju postojeću estetiku ritma stubova, ali njihovim dodatnim izdizanjem iznad postojegećeg nivoa krova i proširenjem u osnovi, objektu se naglašava monumentalnost. Kako bi ublažili oštre i temeljne linije, blagim zakošenim potezom i zasijecanjem vertikala, "umirujemo" igru sa ritmom, ali i nastavljamo polukružno u najvišu tačku - zvonik. Izdužena, čista, i pojednostavljena forma, koja svojim četverovodnim krovom, podsjeća na objekat koji je nekada bio tu, obilježava sasvim suptilno cijeli arhitektonski sklop i daje mu dodatnu čar i mirnoću.

Ulazna sekvenca, kao jedan od osnovnih dijelova vanjskog uređenja, vodi do portala koji se tretira kao dogradnja na postojeći objekat i intuitivno uvodi korisnika u prostor.

Sve vertikale koje su vidljive sa vanjske strane, polako se unose i kroz enterijer, proširenjem stubova u osnovi te ostavljajući dovoljno prostora između otvora da se smjeste drveni elementi koji će "razbiti" čistoću prostora. Poigravanjem sa prirodnim elementima kao što su drvo i kamen, te unošenjem boja kroz vitraže, cijeli prostor u unutrašnjosti dobija sasvim drugu dimenziju. Poseban naglasak se stavlja na grede koje su u postojećem stanju bile prepreka i koje su nosile težinu zadatka pri projektiranju, smještene su u stropove koje oponašaju luk koji se očitava sa vanjske fasade. Proširenjem predviđenog prostora za prezbiterij, dodatni fokus se stavlja na cijeli taj prostor koji i nosi enterijer sam po sebi.

Na taj način smo izvršili rekonstrukciju postojećeg objekta, te zaista, u punom smislu te riječi dali novi element u prostoru, jedan novi život, jedan novi reper ovom prostoru, i nešto na što smo zaista svi podjednako ponosni!

Investitor
Župa Drvar
Lokacija
Drvar
Godina projekta
2022.
Arhitektonski pristup
Rekonstrukcija
Info
Rekonstrukcija koja označava novi početak

Župna crkva Sv. Josipa Drvar

viber_image_2022-05-16_16-11-54-153 n
ŽELITE POGLEDATI JOŠ PROJEKATA?